För Per och Claudio väntar en god arbetsmarknad

YH-utbildningen kvalificerad kontaktledningstekniker startade i början av januari och för Claudio Araneda och Per Jonsson var valet enkelt. Det järnvägstekniska yrket kontaktledningstekniker lockade med sina komprimerade arbetstider, utomhusvistelse och fysiska aktivitet. Sedan några veckor studerar de till kontaktledningstekniker på Nässjöakademin och om ett år väntar en god arbetsmarknad.

Bild på Per Jonsson som studerar till kontaktledningstekniker.

Per Jonsson som studerar till kontaktledningstekniker, hade hört mycket gott om yrket innan han sökte till utbildningen. Han vill jobba som kontaktledningstekniker eftersom det innebär att få jobba fysiskt med kroppen och att varje dag är olik den andra.

Claudio blev arbetslös förra året pga Corona och blev tipsad av en vän och gammal kollega om yrket. Han tyckte att det lät väldigt intressant, googlade och hittade utbildningen i Nässjö.

Per, å sin sida, blev under sin tid som anläggningsarbetare i Göteborg inspirerad och nyfiken på yrket då han träffade på flera kontaktledningstekniker som gav en bra och positiv bild av jobbet. Så pass att han också bestämde sig för att hoppa på utbildningen och vidareutbilda sig.

–Så här långt känns utbildningen bra. Vi går igenom allt bit för bit och lägger ett pussel. Det är väldigt roligt och yrket verkar spännande, säger Per.

Vad är det som lockar med yrket kontaktledningstekniker?

–För mig är det att jag får jobba fysiskt med kroppen och att varje dag är olik den andra. Man får se mycket och vara på olika ställen med nya uppgifter och upptäckter. Jag har hört mycket gott om yrket och det verkar finnas en speciell arbetsgemenskap som lockar mig. Man blir som en liten familj när man jobbar tätt tillsammans under längre perioder, säger Per.

–Min bild är att det finns alla möjligheter i yrket, lägger Claudio till. Vill man så kan man göra karriär och utvecklas i branschen och vill man inte vara anställd finns det möjlighet att starta eget.

En del blir skrämda av arbetstiderna. Är det något som ni ser som en nackdel?

–Nej, jag har jobbat som anläggare och har inga problem med att jobba natt eller tidiga mornar. Och att jobba sju dagar för att sedan vara ledig sju ser jag bara som något positivt, konstaterar Per.

–Jag ser fram emot sommardagar med fina soluppgångar på jobbet, säger Claudio. Och att komma hem på morgonen och fixa frukost till barnen för att sedan kunna lägga mig när de gått till skolan. Jag hoppas få en anställning på ett företag i Stockholm där jag bor när jag är klar. Då kommer jag förmodligen inte behöva ligga över utan komma hem till familjen efter varje arbetspass. Men blir det aktuellt att vara borta i perioder är det bara att anpassa sig. Det kommer gå bra det också, konstaterar han.

Förberedande elkurser gav behörighet

Utbildningen bygger på kunskaper motsvarande El- och energiprogrammet eller motsvarande på gymnasiet. Det är en bakgrund som varken Claudio eller Per hade och under några veckor i höstas gick de därför båda de behörighetsgivande elkurserna som erbjuds alla som söker till YH-utbildningen.

–De behörighetsgivande kurserna gick bra. De var på distans och vi studerade via en lärplattform. Jag var på skolan tre gånger för att göra praktiska övningar, säger Claudio.

Att de behörighetsgivande kurserna var uppskattade håller båda med om. På så sätt har alla som vill en möjlighet att bli behöriga till utbildningen. Att de gick på distans var heller ingen nackdel.

–Jag tyckte att distansstudierna gav mig chansen att planera mina studier så att jag kunde jobba lite vid sidan av, säger Per. Det var heller aldrig några problem att få hjälp. Det var bara att ringa eller maila Kenneth Evaldsson som var vår lärare. Han var väldigt snabb på att ge svar.

Lätt att få lägenhet

Per pendlar från Lidköping till skolan varje dag. Claudio som bor i Kista utanför Stockholm har valt att skaffa en lägenhet i Nässjö och åka hem till familjen på helgerna.

-Jag måste säga att jag blev glatt överraskad över hur smidigt det var att få tag i en lägenhet. Jag funderade på att pendla varje dag men tyckte att det skulle ta för lång tid. Då pratade jag med Tobbe (Torbjörn Trägårdh, bitr rektor, reds anm.) och han tipsade mig om att kontakta Linden (kommunalt fastighetsbolag, reds anm.) och efter två dagar hade det löst sig och jag hade en lägenhet, säger Claudio.

- Det många kanske inte vet är att man kan få extra lån från CSN för dubbelt boende. Det är en bra lösning för mig annars hade jag inte haft råd, fortsätter han.

LIA-platser redan klara

Trots att det bara gått några veckor på utbildningen och att det är många veckor kvar till den långa praktiken, sk LIA (lärande i arbete), har både Per och Claudio redan fått tag i varsin LIA-plats. För Claudio väntar så småningom LIA på Omexom med placering i Stockholmsområdet. Per har precis fått veta att han är välkommen till LMV kontaktledning, en plats han fick efter att ha följt företaget på Instagram och sedan kontaktat VD:n.

–Jag ser verkligen fram emot att komma ut på spåret och testa det vi har lärt oss i klassrummet, avslutar Per.

Bild på Claudio Araneda som studerar till kontaktledningstekniker.

Claudio Araneda har flyttat till Nässjö för att studera till kontaktledningstekniker under ett år. Han hade inte de förkunskaper som behövdes men läste de behörighetsgivande elkurserna som alla som söker till YH-utbildningen erbjuds.

Bild på Claudio som studerar till kontaktledningstekniker ståendes i en korglift och samtalandes med klasskamraten Per.

Claudios och Pers bild är att det finns alla möjligheter i yrket. Vill man så kan man göra karriär och utvecklas i branschen och vill man inte vara anställd finns det möjlighet att starta eget.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.