Meny Stäng Sök
Meny Stäng Meny

Mikaela - e-handelslogistiker på sin första LIA

Mikaela Ekberg studerar till e-handelslogistiker och är ute på sin första LIA (lärande i arbete) sedan några veckor tillbaka. Hon gör LIA på Hos Greta som är en inrednings- och presentbutik mitt på gågatan i centrala Nässjö och som, med Mikaelas tid och kompetens, snart öppnar webbshop som komplement till den fysiska butiken.

Mikaela Ekberg och Alexandra Josefsson

Mikaela Ekberg (th) har under sin första LIA hjälpt Alexandra Josefsson (tv), som driver butiken Hos Greta i Nässjö, att bygga en webbshop.

- Jag är en trogen kund på Hos Greta och brukar gå in och kolla på alla fina grejer. En dag när jag var inne småpratade jag som vanligt med Alexandra Josefsson som äger butiken, och kom in på mina studier och att jag snart skulle göra LIA. Hon blev nyfiken och det slutade med att hon erbjöd mig LIA-plats eftersom hon hade planer på en webbshop, säger Mikaela.

Vad har du fått arbeta med under LIA:n?

- Jag har varit med från grunden och byggt e-handeln tillsammans med Alexandra och hennes man David som har stått för det tekniska kunnandet. Jag har lagt in varor, bilder och beskrivande text och jobbat mycket med SEO, dvs sökmotoroptimering. Det är viktigt att sidan är tilltalande för både användare och Google. Vikten av målande texter är a och o. Har man gjort jobbet rätt så kommer webbshopen högt upp i sökningar på Google vilket gynnar försäljningen såklart. 

Vi har varit ett bra team som jobbat tillsammans och blivit vänner, det känns sorgligt att LIA:n snart är slut.

Vad av det du har läst hittills på utbildningen har du haft mest nytta av på LIA:n?

- Jag trodde inte att jag kunde så mycket när jag gick ut på LIA men det visade sig att jag gjorde. Jag kan lite om allt och under LIA:n har jag lärt mig nya saker varje dag. Har insett att SEO:n (sökmotoroptimering) är viktig och måste sitta i ryggraden. Jag känner dock att jag behöver lära mig mer webbanalys och mer Google analytics och att det gäller att öva, öva och traggla praktisk för att kunskapen ska sätta sig. 

Vad har varit mest utmanande under din LIA-period?

- Under resans gång har jag insett att det är väldigt komplext att bygga en e-handel. Det är mycket att sätta sig in i och tänka på, som till exempel att det som ser snyggt ut i en desktop inte alltid funkar i mobilen. Man måste även ha viss koll på kodning och det har varit nyttigt att lära sig att gå in i källan för att förstå.

Men det som egentligen har varit mest utmanande är tiden, det tar fruktansvärt lång tid att få upp allt och göra bra bilder och bra content (text och innehåll, reds. anm.) för att göra Google nöjd. Det är ganska krävande och då är det viktigt att ha någon att bolla med för att diskutera fram bästa lösningen.

Hur upplever du utbildningen?

- Utbildningen är mer krävande än jag tänkte mig. Det är mer hemarbete vid datorn än jag trodde. I skolan får vi föreläsningar men sedan är det självstudier hemma framför datorn som gäller för att ta reda på saker och för att öva på det vi lärt oss. I sommar kommer jag få tillbringa lite tid åt uppgifter och övningar för att hålla kunskapen färsk och repetera det vi har lärt oss hittills. Men det känns bra, jag gillar utmaningar och att lära mig saker.

Känner du att e-handelslogistiker är rätt yrkesval för dig?

- Ja, det gör jag! Det är en väldigt bred utbildning och man kan inte jobba med allt så det känns viktigt att jag börjar fundera på vad jag tycker är roligast och mest intressant. Jag tänker att jag vill syssla med att bygga upp hemsidor och webbshopar med bra innehåll för att den ska synas och användas, men inför nästa LIA ska jag testa något helt annorlunda. Då ska jag försöka få LIA-plats på ett större företag och inte jobba med en webbshop utan istället med en informationssida för att få känna på motsatsen.

Mikaela Ekberg, E-handelslogistiker

- Jag trodde inte att jag kunde så mycket när jag gick ut på LIA men det visade sig att jag gjorde. Jag kan lite om allt och under LIA:n har jag lärt mig nya saker varje dag, säger Mikaela.

Tillbaka

Film

Mikaela Ekberg berättar mer om sin första LIA under utbildningen till e-handelslogistiker.

Nässjöakademin
Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

nassjoakademin@nassjo.se
Tel. 0380-51 72 50

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Nässjöakademin

Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

nassjoakademin@nassjo.se
Tel. 0380-51 72 50

×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.