Publicerad: 24 maj 2019, kl 12:03

Nudging handlar om att påverka autopiloten - vårens sista frukostseminarie

Lisa Bengtsell

Nudging handlar aldrig om att straffa eller piska, inte heller att belöna. Och man måste alltid ha en god avsikt, säger Lisa Bengtsell.

Vi tror ofta att människan är rationell och klok när hon tar viktiga beslut. Det är vi inte var det första vi fick lära oss på Anna och Lisas sista frukostseminarie med tema motivation. Denna gång handlade om nudging.

Under fem fredagar sedan i höstas har vi kunnat lyssnat till Anna och Lisa kring tema stress och motivation. Denna fredag handlade det om nudging, en metod som blivit allt mer populär och som 2017 faktiskt blev belönad med nobelpriset i ekonomi då Richard Thaler som myntade begreppet fick det prestigefyllda priset.

Att puffa och inte straffa eller piska

Nudging handlar aldrig om att straffa eller piska. Inte heller ingår det belöning utan det man gör är att man med enkla puffar påverkar den mänskliga autopiloten och hjälper människor att göra rätt. Val som annars görs rutinmässigt och ologiskt kan med nudging leda oss till bättre beslut.

- På Schiphols flygplats valde man att testa nudging, berättar Lisa. De hade problem med urinstänk på herrarnas toaletter och lösningen blev att sätta ett klistermärke som såg ut som en fluga i urinoarerna. Helt plötsligt ökade siktförmågan avsevärt!

Varför funkar det?

- Vi vet att människan har en tendens att ta beslut genom att följa strömmen. Vi blir påverkade av vad människor runt om oss gör, vi gör även gärna som vi alltid har gjort och vi tycker saker som andra tycker. Det är dessa psykologiska tankefällor man utgår ifrån när det handlar om nudging, säger Anna.

Hon tar exemplet med administratören som aldrig fick in rapportertunderlag från sina kollegor i tid. Hon både påminde, hotade och tjatade men ingenting hjälpte. Det var först när hon bytte taktik och även blandade in en liten vit lögn som något hände.

- Hon skickade ett e-mail där det stod att hon redan hade fått in underlaget från 96% av kollegorna, säger Anna. Det hon gjorde då var att använda sociala normer och viljan att göra som alla andra. Ingen ville ju tillhöra de fyra procenten som inte hade lämnat in och snart hade alla skickat in sina uppgifter.

Anna Thoursie

Anna Thoursie förklarar vilka psykologiska tankefällor som gör att vi människor inte inte beter oss rationellt och klokt när det handlar om beslut.

Samtal vid frukostbord

Morgonen började med en god frukostbuffé innan seminariet med Lisa och Anna.

Frukostbuffé

Nässjöakademin