Publicerad: 16 maj 2019, kl 09:11

När teori blir praktik - första LIA:n för Henric och Marcus

Marcus Wahlström och Henric Gustafsson, e-handelslogistiker

Marcus Wahlström och Henric Gustafsson, blivande e-handelslogistiker är ute på sin första LIA och tycker att det har varit värdefullt att få använda kunskapen de har fått i skolan i skarpt läge. - Jag har fått mer förståelse för kurserna vi har läst när jag praktiskt har fått jobba med det, säger Marcus.

Analysverktygen Search console, Hotjar och Page analytics har efter några veckors LIA blivit vardagsmat för Henric och Marcus. De har fått mer insikt om hur mycket arbete och tid det ligger bakom för att få en så bra och funktionell webbsida som möjligt men de har också fått praktisera att argumentera för varför vissa saker behöver förändras på den digitala plattformen. Att göra LIA (lärande i arbete) är en viktig del av alla Yh-utbildningar och det gäller även för våra blivande e-handelslogistiker.

Henric Gustafsson och Marcus Wahlström sitter och jobbar på ett kontor på Höglandets kompressorservice. De studerar till e-handelslogistiker, är inne på sin andra termin av fyra och gör just nu sin första LIA. En LIA som nu närmar sig slutet och börjar bli dags att sammanfatta.

Vad har ni fått arbeta med under LIA:n?

- Vi började med att göra en hemsidesanalys. Företaget vi gör LIA hos har haft funderingar på att göra om sin hemsida och då började vi det arbetet med en analys, berättar Henric. Vi hittade en del förbättringsåtgärder och utifrån dem har vi satt samman en kravställning. Den är nu skickad till tre leverantörer som vi har bett att få offert av.

Förutom detta har de även gjort en presentation av sociala medier samt en nulägesanalys av företaget. De har tittat på helheten och tagit reda på styrkor, svagheter och konkurrenter och hur utvecklingen inom branschen ser ut.

- För oss har det handlat om att utifrån detta lyfta fram idéer kring förändring i utseende, funktionalitet och marknadsföring. Tyvärr kommer vi inte ha möjlighet att slutföra idéerna, säger Henric

Vad har ni fått för respons av företaget?

- Allt vi har gjort har mottagits väldigt positivt. De är intresserade och vill utvecklas och inser att de måste hänga med på den digitala resan, säger Marcus.

Vad har varit mest utmanande de här veckorna?

- När man sitter i klassrummet har man alltid tillgång till en lärare och kan ställa frågor och få feedback och svar direkt. Nu har man inte alltid vetat hur man ska göra för att lösa ett problem och fått hitta egna lösningar vilket är lite utmanande. Den här första LIA:n har det därför varit bra att vara två för att kunna bolla frågeställningar mellan varandra, säger Henric.

Vad har varit roligast?

- Att få använda kunskapen vi fått i skolan rent praktiskt har varit jättekul, säger Marcus. Jag har fått mer förståelse för kurserna och har börjat få en helhetsbild.

- Analysdelen har varit mest intressant, menar Henric. Det är som att lösa ett pussel för att helheten ska fungera på ett bra sätt. Det som vi läst om betalsystem, logistik, funktionalitet, marknadsföring och ekonomi har jag också haft mycket nytta av. Vi ska ha kunskap i lite av varje för att binda ihop det till en bra helhetslösning. Yrkesrollen innebär verkligen att vara spindeln i nätet, fortsätter han.

Slutligen, känner ni att e-handelslogistiker är rätt utbildning för er?

- Självklart, jag trivs jättebra. Det är verkligen intressant, tycker Henric. Redan efter första veckan kändes det rätt, både med utbildning och klassen. Måste också säga att Tobbe (Torbjörn Noaksson reds anm.) är en fantastisk lärare. Han och Helena (Hjalmarson reds anm.) är ett bra team och det är en stor anledning till att jag trivs. Det ska bli roligt med år två och att fördjupa sig lite mer.

- Ja, jag håller med, inflikar Marcus. Jag trivs skitbra. Det blir tydligare och tydligare att det här är rätt.

Henric Gustafsson berättar mer om sin första LIA under utbildningen till e-handelslogistiker.

Marcus Wahlström och Henric Gustafsson, e-handelslogistiker, sitter vid skrivbordet och jobbar.

Att inte ha den omedelbara feedbacken från lärare har varit en del av utmaningen på LIA:n. Den här första LIA:n har det därför varit bra att vara två för att kunna bolla frågeställningar mellan varandra, säger Henric.

Marcus, e-handelslogistiker

- Allt vi har gjort har mottagits väldigt positivt. Företagsledningen är intresserade och vill utvecklas och inser att de måste hänga med på den digitala resan, säger Marcus.

Henric, e-handelslogistiker

- Vi började LIA:n med att göra en hemsidesanalys. Företaget vi gör LIA hos har haft funderingar på att göra om sin hemsida och då började vi det arbetet med en analys, säger Henric.

Marcus och Henric på Höglandets kompressorservice lager.

Marcus Wahlström och Henric Gustafsson studerar till e-handelslogistiker och är inne på sin andra termin av sammanlagt fyra. De trivs på utbildningen och känner att de har hittat rätt yrke. Nu ser de fram emot år två för att fördjupa sig ännu mer.

Nässjöakademin

Framtidsvägen 1