Publicerad: 27 februari 2019, kl 15:20

Konferens med fokus på tillståndsbaserat underhåll

Exempelbild

Ingemar Andreason från Svenskt underhåll medverkade på halvdagskonferensen om tillståndsbaserat underhåll och poängterade vikten av utbildning och gemensamma certifieringar.

Under onsdagen hölls halvdagskonferensen med fokus på tillståndsbaserat underhåll där Ingemar Andreason från Svenskt underhåll och Ole Dössing samt Thomas Lagö med lång erfarenhet av ämnet berättade, förklarade, poängterade vikten av och inspirerade till förebyggande underhållsarbete.

Det var ett tjugotal deltagare från flertalet företag i regionen som kom för att lära sig mer om ämnet och få exempel på nyttan med ett förebyggande underhållsarbete, hur datan kan tolkas och hur tekniken kan implementeras på den egna arbetsplatsen.

Förutom detta lyftes även behovet av gemensamma utbildningsinsatser för att öka kunskapen hos medarbetare som jobbar med underhåll men även på ett bredare plan i organisationen.

- Som företag får man räkna med att det tar fem till tio år att etablera ett tillståndsbaserat underhållsarbete, säger Ingemar Andreason och behovet av kunskap är stort. Just nu behövs 5000 underhållstekniker.

Visa på nyttan för att få med ledningen

Många som jobbar med underhåll delar bilden av att tillståndsbaserat underhåll är vägen att gå men upplever att det är svårt att få med ledningen.

- Det gäller att visa på nyttan, säger Thomas Lagö. I USA har har man länge jobbat med tillståndsbaserat underhåll när det gäller helikoptrar, speciellt inom försvaret. Där var det enkelt att visa på nyttan, man hade byggt upp en lång statistik på kraschade helikoptrar och efter ett tag med förebyggande underhållsarbete hade man förbättrat siffran med 40 %. Det är mycket pengar och människoliv, konstaterar Thomas.

Genom att ha sensorer på rätt ställen och analysera resultatet på rätt sätt signalerar systemet om ett fel upptäcks och piloten får precisa tidsangivelser på hur länge till det går att flyga med helikoptern. Behöver de landa direkt och då kanske i fiendeland eller finns det tid att flyga tillbaka till basen?

Precisa mätdata som kräver rätt tolkning

Idag är metoderna för att få fram mätdata väldigt precisa men det gäller att veta hur dessa ska tolkas och vad man ska göra med datan i nästa steg. Ser man en trendavikelse från det normala gäller det att hantera detta på rätt sätt och det kan vara en tuff utmaning, speciellt om man inte har råd att anlita en expert.

- Ingen har referenser i början utan det kan ta flera år att bygga upp. Erfarenhet leder till kunskap och även haverier behövs för att lära sig att göra trendanalyser, säger Ingemar.

Gemensamma certifieringar och utbildningar

Få länder har fått in tillståndsbaserat underhåll på ett naturligt sätt men numera samverkar 23 länder och sex av dem, däribland Sverige, har jobbat för att ta fram ett gemensamt treårigt program för certifieringar inom området. Certifieringskategorierna är vedertagna i samtliga länder och beskriver vilken kompetens som varje kategori innebär.

- Vi måste prata samma språk inom alla branscher och länder och det gör vi inte idag. Olika grupper har olika språk och olika kvalifikationer. Underhållsfolket måste bli mer sociala och bättre på att kommunicera. Det en bit kvar men vi är på väg, säger Ingemar. Certifieringar och YH-utbildningar är ett steg i rätt riktning.

Tillståndsbaserat underhåll

Intresset var stort bland deltagarna på konferensen om tillståndsbaserat underhåll. Vad är nyttan med tekniken? Hur mycket kostar det och är det värt investeringen? Hur hanterar man data? Vilken kompetens krävs för att jobba med det? Frågorna var många.

Ole Dössing

Ole Dössing berättade mer om praktisk tillämpning av tekniken och gav exempel på hur mätdata kunde se ut och tolkas.

Thomas Lagö

Thomas Lagö gav exempel på hur man jobbar med tillståndsbaserat underhåll i olika branscher. Tunnelbanan i London, helikoptrar i USA och Volvo i Skövde är alla framgångsrika projekt.

Nässjöakademin

Framtidsvägen 1