Publicerad: 30 november 2018, kl 12:01

Lugn frukost med stressen i fokus

Fredagens premiär för våra frukostseminarier med tema stress var en avslappnad tillställning kring ett angeläget ämne. Lisa Bengtsell, leg. psykolog och Anna Thoursie, socionom och leg. psykoterapeut från Prodest guidade oss genom tidiga tecken att vara uppmärksam på innan stressen har gått för långt.

Stressens ABC med Lisa och Anna

Under frukostseminariet Stressens ABC pratade Anna och Lisa bl.a. om vikten att tillåta sig själv att ta små pauser under dagen. Två minuter för att sätta upp fötterna på skrivbordet eller titta ut genom fönstret kan räcka för att sänka stresspåslaget.

Stress är på gott och ont en ofrånkomlig del av livet. Hur vi handskas med stress och hur vi tar hand om oss själva och andra runt omkring oss, är viktigt att vara medveten om och få förståelse för. Kan vi känna igen tidiga tecken, förstå våra begränsningar och ta hänsyn till vad som är bra för oss, blir vi bättre rustade för att bryta mönster som ger oss ett ständigt stresspåslag i vardagen.

Av och på

Det första Anna och Lisa slog hål på var myten att bara det jag gör är roligt, så kan jag jag inte bli utbränd. Tvärtom, även roliga saker och arbetsuppgifter utan tillfällen till återhämtning leder till ett konstant stresspåslag som i längden inte är nyttigt för oss.

Stressen är som en skala mellan 0 och 10 där noll innebär total avslappning och tio är maxpåslaget som vi t.ex. får när vi ser en oväntad fara dyka upp. Att pendla inom denna skala under dagen är det som vi ska försöka sträva efter för att vara mest effektiva och må som bäst. Hamnar vi hela tiden högt på skalan är risken stor att vi till slut börjar må riktigt dåligt.

Återhämtning och förändring

Vid stress försöker vi mobilisera och skärpa oss. Vi får också ett skyndabeteende och oroar oss gärna för saker. Att leva i nuet blir svårt och man får känslan av att vara i ekorrhjulet. Att då hitta nycklar till "deaktivering" så puls och andning går ner och man hinner smälta alla intryck är ett steg mot ett balanserat liv.

Att detta är ett ämne som berör märktes under hela seminariet då många nickade och hummade igenkännande. Flera dröjde sig även kvar för att prata vidare med Lisa och Anna.

Nästa frukostseminarie

Sista fredagen i januari, den 25:e, är det återigen dags för ett nytt seminarie under tema stress. Då handlar det om att komma tillbaka till arbete efter en utmattningsproblematik och vi får lära oss att skapa förutsättningar för hälsa och arbetsförmåga.

Läs mer och anmäl dig till nästa seminarie.

Stressens ABC med Lisa och Anna
Frukostseminariet Stressens ABC