Meny Stäng Sök
Meny Stäng Meny

Publicerad: 18 september 2018, kl 13:23

Sökrekord till lokförarutbildningen

Lars-Åke Hedman, utbildningsledare lokförarutbildningen

– Det är ett fantastiskt intresse och visar på att vår lokförarutbildning står sig bra i konkurrensen mot liknande utbildningar på annat håll i landet, säger utbildningsledare Lars-Åke Hedman.

Liksom tidigare år lockar lokföryrket många och årets ansökningsomgång är inget undantag. Vår ettåriga yrkeshögskoleutbildning till lokförare slår alla rekord med över 200 ansökande till 20 platser.

- Vi är glada över det stora intresset men inte förvånade, säger utbildningsledare Lars-Åke Hedman. Det är fjärde gången vi erbjuder utbildningen och för varje år har söktrycket ökat. I år är en fjärdedel kvinnliga sökanden, även det rekordmånga, vilket vi tycker är extra roligt. Att gensvaret är så stort visar att vår lokförarutbildning står sig bra i konkurrensen mot liknande utbildningar i landet. I år är en fjärdedel kvinnliga sökanden, även det rekordmånga, vilket vi tycker är extra roligt. Traditionellt har yrket varit mansdominerat men den bilden håller på att förändras. Vi har jobbat aktivt för att locka kvinnor till yrket, fortsätter Lars-Åke.

Stort behov av lokförare

Fortfarande är behovet av lokförare stort och väntas öka p.g.a. stora pensionsavgångar de närmaste åren. Det finns gott om lediga jobb i branschen och de lokförare som nu utbildar sig har en ljus framtid i sikte.

- Våra nuvarande studeranden som tar examen i december har redan börjat få jobberbjudanden och jag är säker på att alla som vill kommer ha ett jobb när utbildningen är klar, säger Lars-Åke. Nässjöakademins lokförarutbildning har tillfört många nya lokförare redan och järnvägsbranschen ser Nässjö som en trygg rekryteringsort. Vi har ett mycket gott samarbete med många aktörer, bl.a. Green Cargo här i Nässjö, konstaterar Lars-Åke.

Läs mer om utbildningen till lokförare på Nässjöakademin.

Petra Thorsén lokförare

Petra Thorsén, f.d studerande, jobbar nu som lokförare på Green Cargo i Nässjö.

×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.