Publicerad:

Rekordmånga sökande till våra järnvägsutbildningar

Exempelbild

Nu när ansökan har stängt till YH-utbildningarna Kvalificerad kontaktledningstekniker och Lokförare kan vi konstatera att rekordmånga sökt till båda utbildningarna. Antalet sökande till lokförarutbildningen sticker ut mest med 415 personer, vilket är en ökning med hela 125 % sedan förra året.

- Det är ett fantastiskt intresse som vi är mycket glada och stolta över. Det visar verkligen att Nässjöakademins järnvägsutbildningar är eftertraktade och att det finns ett stort intresse att jobba inom järnvägen, konstaterar Thomas Gustafsson som är utbildningsledare för både lokförarutbildningen och kontaktledningsutbildningen.

Med årets söktryck är underlaget för att fylla kontaktledningsutbildningens 15 platser och lokförarutbildningens 25 platser väldigt god. För branschen är detta viktigt eftersom nya medarbetare fortfarande är efterfrågade och då speciellt med järnvägsteknisk kompetens.

Urvalsprocess och behörighetsgivande kurser i höst

Under hösten kommer vi att erbjuda behörighetsgivande kurser i ellära och elkraftteknik till de som har sökt Kvalificerad kontaktledningstekniker. För de sökande till lokföraryrket startar nu en urvalsprocess och alla kommer att få göra ett inledande webbtest. Klarar man det väntar sedan psykologtester. De sökande som klarar de tre sammanlagda testerna graderas sedan, och de 25 med bäst testresultat och som dessutom uppfyller Transportstyrelsens medicinska krav, erbjuds sedan plats.

-I år är såklart konkurrensen stenhård och på grund av Covid 19 kommer vi att få sprida ut testperioden för att göra det så säkert som möjligt för våra deltagare, men i november räknar vi med att vara klara med antagningarna, säger Thomas Gustafsson.

Du som har sökt till utbildningarna kommer under veckan få mer information om vad som händer nu.

Läs mer om YH-utbildningarna till Lokförare och Kvalificerad kontaktledningstekniker.

Thomas Gustafsson

Thomas Gustafsson är utbildningsledare på Nässjöakademin och gläds över det stora intresset för att jobba inom järnvägen.

Nässjöakademin

Framtidsvägen 1