Elteknik
Här väntar arbete som installationselektriker. Under utbildningen får du lära dig hur motorer fungerar, att installera larm, antenninstallationer och installationer inom bostäder och industrier. Du läser in teoretisk elbehörighet under din utbildning för att senare kunna få ett elcertifikat. Inom elteknik kan du i åk 2 välja inriktning mot järnvägsteknik - kraft och signal. Denna inriktning ger dig behörighet att söka YH signaltekniker. Exempel på yrkesutgångar – Distributions-, installations- och industrielektriker, hisstekniker, järnvägstekniker, larm och säkerhetstekniker, tele och kommunikationstekniker.
Elteknik – Du får kunskaper för arbete inom det elkrafttekniska området för att som installationselektriker kunna installera elutrustning i privatbostäder, industri och offentlig verksamhet.
Du får lära dig att installera och driftsätta belysning, tele, larm, passersystem, säkerhetssystem, datanät, bredband, kabel-TV med mera. Du kan även arbeta med underhåll och service, det vill säga förebygga och reparera fel. Du lär dig de lagar och förordningar som gäller vid elarbete. Arbete med el ställer stora krav på säkerhet eftersom ett misstag kan orsaka stora skador både på personer och egendom. Dessa kurser på programmet ger dig senare möjlighet att få behörighet att självständigt arbeta som elinstallatör.
Utbildningen ger dig som elev kunskaper om olika materials egenskaper och om hur verktyg används.
Här erbjuds du också kurser i mobila arbetsplatsformer och liftkörkort.
Arbete med el ställer stora krav på säkerhet eftersom ett misstag kan orsaka stora skador både på personer och egendom. Därför läggs fokus på arbetsmiljö och elsäkerhet.
Målet för inriktningen Elteknik är att du ska få grundläggande kunskaper i att planera, installera och underhålla elanläggningar med god säkerhet. Om du vill jobba fritt och självständigt och tycker att det är kul att lösa tekniska problem så kommer du att trivas i elteknikbranschen.
Utbildningsplan
Elteknik
Elinstallationer, 200 p
Elkraftteknik, 100 p
Kommunikationsnät 1, 100 p
Praktisk ellära, 100 p
Programfördjupningar
Antenn- och kabel-TV-teknik, 100 p
Cad 1, 50 p
Cad 2, 50 p
Elmotorstyrning, 100 p
Fastighetsautomation 1, 100 p
Industriautomation, 100 p
Larm-, övervaknings- och
säkerhetssystem, 100 p