Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Automation

Här väntar arbete som industrielektriker, PLC- programmerare eller resemontör. Du får lära dig att styra olika utrustningar via dator, CAD-teknik, reglertekniska kretsar samt programmering och underhåll av robot. Du löser olika praktiska problem tillsammans med lärare och andra elever. Exempel på yrkesutgångar – Drift- och underhållstekniker, fastighetstekniker, automations- och processautomationstekniker, hisstekniker, industrielektriker och robottekniker.

Automationsinriktningen är för dig som gillar att använda samt uppfinna nya tekniska lösningar för att bygga upp och styra automatiska processer (produktionsutrustningar i tillverkningsindustrin, robotar, rumstemperatur i en fastighet, med mera). Vi lär oss el, mekanik samt programmering för att kunna förstå de olika system som finns inom tillverkningsindustrin samt fastighetsbranschen. Du kommer få använda dina kunskaper för att lösa praktiska problem tillsammans med andra elever och lärare med stor erfarenhet inom branschen.

Företag har stort behov av den kompetens du får här. Du får inom utbildningen möjlighet att praktisera 15 veckor på ett företag med el- och automationsinriktning. Här finns goda möjligheter att utöka dina kunskaper och även till fortsatt anställning efter skolan.

Du blir förberedd för att kunna arbeta med installation, underhållsarbete och felsökning i industriella el- och automationsanläggningar. Här väntar ett yrke som till exempel Industrielektriker, Robottekniker, Servicetekniker, Fastighetstekniker, PLC- programmerare, Hisstekniker eller Resemontör.

Vill du hellre läsa vidare kan du direkt efter gymnasiet söka en yrkeshögskoleutbildning, till exempel Automations- och Robotingenjör.

Utbildningsplan

Automation
Mät- och reglerteknik, 100 p
Mät- och styrteknik, 100 p
Praktisk ellära, 100 p
Programmerbara system, 100 p
Programfördjupningar
Cad 1, 50 p
Cad 2, 50 p
Elkraftteknik, 100 p
Elmotorstyrning, 100 p
Fastighetsautomation 1, 100 p
Industriautomation, 100 p
Mekatronik 2, 100 p
Robotteknik, 100 p


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.