Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

FN-dagen

Varje år uppmärksammar vi FN-dagen på olika sätt. Vi vill att eleverna och personalen ska få tillfälle att tänka till kring, och reflektera runt, arbetet som FN gör och värderingarna de står för.

Årets tema 2018 var Demokrati. Detta temat valde vi för att Sverige firar 100 år av demokrati. I Sverige i december 1918 beslutade man om allmän rösträtt för alla, både män och kvinnor. 1921 hölls det första allmänna valet och fem kvinnor valdes in i riksdagen. Förutom fria val har vi yttrandefrihetsgrundlagen samt tryckfrihetsförordningen vilka innebär en demokratisk frihet för folket i Sverige.

Våra elever arbeta med temat Demokrati genom att först titta på två kortare filmer om vad demokrati och diktatur innebär. Efter filmvisningen fick de göra en övning för att se vilka länder som räknas som diktaturer, mindre fria, mer fria och demokratier.

Mentorerna gick igenom tidslinjen för hur demokratiprocessen sett ut i Sverige fram till idag. Efter det fick eleverna välja ut tre händelser och/eller reformer som de anser har påverkat dagens demokrati mest. Vi genomförde också två workshops, en om demokrati - hur funkar det? och en om den sköra valfriheten. Som avslutning gjorde alla ett quiz om maktfaktorn.

Kontakt

Expandera Minimera

Gymnasiechef
Richard Weibull
0380-51 88 50
richard.weibull@nassjo.se


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.