Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Det handlar om kärlek

Kärleken är fri och Det handlar om kärlek är två projekt som vi arbetar med på Brinellgymnasiet. De handlar om rätten att älska vem man vill, göra vad man vill och vara den man vill. Projekten arbetar emot hedersrelaterat våld och förtryck.

Länsstyrelsen Östergötland och Rädda Barnen samarbetar i verksamheten Det handlar om kärlek och även i Arvsfondsprojektet Kärleken är fri (2014-2017) tillsammans med Folkteatern Gävleborg och Örebro Länsteater. Länsstyrelsen Östergötland arbetar på uppdrag av regeringen mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer som t.ex. barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor.

På Brinellgymnasiet har vi arbetat med dessa projekt sedan 2017. Det började med att vi hade utbildning för samtlig personal i "Kärleken är fri" hösten 2017. Vi fick då besök av duktiga föreläsare från Länsstyrelsen Östergötland som berättade om projektet och hur hedersförtryck ser ut och kan ta sig uttryck. Vi fick också information om hur vi kan arbeta förebyggande mot denna typ av våld och förtryck.

Under 2018 har vi drivit projektet Det handlar om kärlek, ett koncept från Rädda Barnen. Personal från Rädda barnen var på Brinellgymnasiet i juni och höll en utbildning med personalen som var ansvariga för projektet. Samtliga elever i årskurs 1 plus samtliga elever i IM-språk fick besök i klassrummenav involverad personal som gav en lektion i rätten att styra över sitt eget liv och sin egen kropp. Dessa elever erbjöds även en föreläsning under veckan som gavs av Sara Mohammed, grundare av riksorganisationen GAPF.

Personal från olika enheter inom socialtjänsten, familjecentralen, Nässjö lärcenter och kvinnojouren fanns på plats i skolan för att prata med elever och personal om man så önskade. De gick också runt i klasserna för att de skulle få kontakt med våra elever och våra elever skulle få kännedom om vilka de är. 

www.hedersfortryck.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan ni läsa mer om båda projekten och även hitta det material som vi använt oss av i vårt arbete med elever och personal.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?


Dolt fält, måste ligga längst upp
Vad kan vi göra bättre?
Berätta vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss. Din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
×
Use Google to translate nassjo.se.
Please be aware that Nässjö kommun cannot take responsibility for the accuracy of the translation.