Publicerad: 22 januari 2019, kl 10:51

Att välja gymnasieskola!

Exempelbild

Via din hemkommun söker du till vilket gymnasie som helst i Sverige. Till Brinellgymnasiet kan du söka 13 nationella utbildningar med olika inriktning samt 5 olika program på GySär. Du kan också söka till musiktillägget eller specialidrott Bandy, Bowling, Basket, E-sport, Fotboll eller Ishockey.

Bor du i Eksjö, Sävsjö, Vetlanda, Nässjö eller Tranås kommun söker du gymnasie via denna adress: intag.tranas.se med inloggningsuppgifter som du har fått av din SYV. Bor du på annan ort i Sverige söker du via din hemkommun. Du kan söka till vilket gymnasie som helst i landet. Beroende på utbildningens tillgänglighet i din hemort eller samarbetsorter blir du första- eller andrahandsmottagen. Detta påverkar din möjlighet till att få inackorderinstillägg till exempel.

Sista ansökning för dig som bor i någon av Höglandskommunerna är 1 februari. För dig som söker från annan ort gäller din hemorts slutdatum.

När du söker till gymnasieprogram kan du göra flera val. Du prövas först till det val du gjort i förstahand. Kommer du inte in på det prövas du för det val du gjort i andra hand och så vidare tills du blir antagen på något av dina val. Kommer du inte in på något av dina val hamnar du på reservplats, du kommer då att bli kallad till ett möte med vår SYV. Var noga med att välja det program du helst vill läsa i förstahand.

Du kan också ansöka till vårt musiktillägg eller någon av våra idrottsinriktningar. Du kan läsa mer om hur du ansöker till de olika inriktningarna här. E-sport, Fotboll och Ishockey söker du till direkt i din gymnasieansökan, till de övriga idrotterna och musiktillägget skickar du in en ansökan som finns på vår hemsida. Vi har Riksidrottsgymnasium i Bowling, Nationell idrottsutbildning i Basket och Bandy och Lokal idrottsutbildning i E-sport, Fotboll och Ishockey.

Preliminärt besked om hur antagningen har gått får du av din SYV efter 15 april. 15 april till 10 maj finns möjlighet att göra omval. Slutgiltig antagning görs dock inte förrän 28 juni eftersom det är dina slutbetyg från 9:an, som du får i juni, som räknas när du söker till gymnasiet. Denna första antagning räknas på de betyg du fick vid jul. Ändras dina betyg till sommaren ändras också dina möjligheter att komma in på det du sökt. Höjer du betygen ökar dina chanser.

Efter slutantagningen den 28 juni får du besked om du är antagen hos oss eller ej via brev hem till din folkbokföringsadress. Har du då kommit in på det val du vill läsa behöver du inte göra någonting, den platsen är reserverad till dig. Vill du däremot hellre tacka nej till den platsen och försöka komma in på något annat val genom sen antagning (då kommer du bara in om det finns plats oavsett om du har högre betyg än några av de som redan kommit in) måste du skicka in blanketten som du fått hem med ditt svar. Samma gäller om du vill stå kvar som reserv på ett högre val om du kom in på ditt andra eller tredjeval till exempel.