Publicerad: 20 juni 2018, kl 09:28

Stora stipendier till två arbetslag på Brinellgymnasiet

Exempelbild

Under måndagens personalsamling i Brinellgymnasiets aula delades två stora stipendier ut av Karin och Lars Axeheims Stiftelse. Stipendierna gick till Catharina Fast som är ansvarig för Ung Företagsamhet på Brinellgymnasiet och till Bygg- och Anläggningsprogrammets arbetslag som arbetar med jämställdhetsfrågor på Bygg och Anläggningsprogrammet.

Catharina var först att kallas upp på scen och fick motta ett stipendie på 50 000 kr. Stipendiepengarna skall användas till fortbildning inom ämnet och det går till hela arbetslaget.

- Det var jättekul att vi fick det, säger Catharina.

Pengarna kommer de förmodligen använda till fortbildning i Stockholm under nästa års UF-mässa. Där ges ett antal intressanta workshops och föreläsningar som de nu kommer att kunna gå på med hjälp av stipendiet.

Motiveringen för detta stipendie lyder:

”Catharina har under många år varit drivande i arbetet med Ung Företagsamhet på gymnasiet. Tillsammans med sina kollegor har hon tagit fram ett arbetssätt som varit framgångsrikt över tid. Vid ett tillfälle har detta lett till att lärarna utsetts till bästa UF-arbetslag i regionen. Lärarna arbetar över programgränserna och låter därigenom eleverna och förmågor komma fram på ett optimalt sätt.”

Martin Westberg och Henrik Qvist från Bygg- och anläggningsprogrammets arbetslag fick motta ett stipendie från Karin och Lars Axeheims Stiftelse på 25 000 kronor. Dessa pengar skall gå till kompetensutveckling för samtlig personal i arbetslaget på bygg- och anläggningsprogrammet. De vill skapa bättre förutsättningar för jämställdhet inom byggbranschen och kommer att använda pengarna till ett projekt som kallas för MVP, Mentorer i VåldsPrevention. Det innebär att arbetslaget kommer att få en utbildning inom jämställdhet och att förebygga mäns våld. När de sedan är utbildade i detta kommer de att ge sina kunskaper vidare till eleverna. I ett sista skede, ett par år framåt i tiden, är tanken att eleverna i årskurs tre ska lära ut detta till eleverna i årskurs ett.

- Det blir en heldagsutbildning och vi kommer att få material i ämnet så vi kan fortsätta utbilda eleverna, säger Martin Westberg.

- Ja, vi vet för lite om det än, fyller Henrik Qvist i.

Arbetet med en mer jämställd arbetsplats och bransch har de redan påbörjat genom BYNs projekt ”Stoppa Machokulturen” och ”Snacka Snyggt”. De kommer att åka på BYN-träffar i höst där man jobbar med just detta. Med detta extra tillskott som stipendiet ger kan de alltså också skapa en egen utbildning på Brinellgymnasiet som skapar möjlighet för normer- och värderingsförändring inom byggbranschen.

Motiveringen lyder:

”Projektet är en viktig del i skolans arbete för allas lika värde. Arbetslaget på Bygg- och Anläggningsprogrammet vill aktivt och systematiskt arbeta för en jämställdare arbetsplats för såväl personal som elever. Visionen med projektet är att i slutändan påverka hela byggbranschen, där olika skall bli normen och kön och hudfärg inte längre spelar någon roll.”