Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

De gör praktik på Malta - fler elever får chansen kommande år

Exempelbild

En härlig resa önskar vi nio elever som idag lämnar ett snöslaskigt Nässjö och beger sig mot våren på Malta. Genom EU-projektet Erasmus+ gör elever i årskurs 3 från Barn- och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet fem veckors praktik på ön i Medelhavet.

Nu väntar boende hos värdfamiljer och praktikplatser på bland annat förskolor och äldreboenden. En ökad förståelse för andra kulturer, ett äventyr och många goda erfarenheter är sådant som vi hoppas ungdomarna har med sig i ryggsäcken hem efter utomlandsvistelsen.
–Eftersom eleverna får lära sig hur det är att arbeta i ett annat land, blir kanske arbetsmarknaden också större för dem än bara Sverige, säger Erik Ejermo, yrkeslärare på Barn- och fritidsprogrammet och koordinator för Erasmus+ på Brinellgymnasiet.

Vårens projekt finansieras med drygt 300 000 kronor från Erasmus+, även Göte Öhrskogs gymnasiestiftelse bidrar med 20 000 kronor. Det betyder att både resa och vistelse är kostnadsfria för eleverna.

Fler elever får möjligheten
Brinellgymnasiet har blivit garanterade medel från Erasmus+ för att erbjuda arbetsplatsförlagt lärande, APL, på Malta även de kommande fem åren. Tanken är att projektet ska utvecklas med fler praktikplatser för varje år och att fler av yrkesprogrammen också blir engagerade.
–Det är rätt häftigt att det kan bli så att uppåt 20-30 elever från skolan gör APL utomlands varje år genom projektet, säger Erik Ejermo.