Öppna sök Stäng sök Sök
Öppna Meny Stäng meny Meny

Publicerad:

Vår personal kan kolla sitt blodtryck på jobbet!

Exempelbild

Vård och Omsorgsprogrammet har mottagning där vår personal på Brinellgymnasiet kan få hjälp att kolla sitt blodtryck. I samband med detta får eleverna praktiskt träning i hur det är att jobba på mottagning.

Hur går det till?

Den som gör mätningen sätter på dig en uppblåsbar manschett med tryckmätare runt överarmen, i höjd med hjärtat. Hen sätter ett stetoskop över ett blodkärl i armbågsvecket och pumpar in luft i manschetten. Då ökar trycket i den och blodkärlet pressas samman. När trycket blir tillräckligt högt passerar inte blodet igenom blodkärlet. Den som gör mätningen släpper sakta ut trycket ur manschetten och lyssnar samtidigt i stetoskopet. När pulsljud börjar höras mäts övertrycket, det så kallade systoliska trycket. När manschettrycket minskar ändras pulsljudet och försvinner sedan. Då mäts undertrycket, det så kallade diastoliska blodtrycket.

Tänk på

Innan du ska mäta ditt blodtryck är det bra att undvika sådant som höjer blodtrycket. Här är några saker du bör tänka på:
• Vila under minst fem minuter före mätningen.
• Drick inte kaffe eller te under en halvtimme före mätningen.
• Rök eller snusa inte under en halvtimme före mätningen.
• Ansträng dig inte kraftigt fysiskt före mätningen.

Blodtrycksvärden

Blodtrycket hos en i övrigt frisk vuxen bör vara under 140/90 mm Hg när det mäts inom sjukvården. Vid mätning i hemmet bör det vara under 135/80. Hos barn ökar blodtrycket sakta med stigande ålder. En ettåring har ofta ett blodtryck kring 100/60 mm Hg. Hos en femåring är blodtrycket ungefär 105/65, hos en tioåring 110/70 och hos en femtonåring 115/75.

(Informationstext från 1177.se)