Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Specialsidor / Aktuella projekt / Sverigeförhandlingen

Sverigeförhandlingen – viktig för Nässjö

Kontaktledningstekniker - är en av flera utbildningar inom järnvägsområdet som bedrivs i Nässjö.

 

Nässjö kavlar just nu upp ärmarna inför den så kallade Sverigeförhandlingen, som arbetar med att Sverige så snabbt som möjligt ska få sin första höghastighetsjärnväg där tågen kan gå i 320 km/h. Satsningen ska leda till ökat bostadsbyggande och tillväxt i många kommuner och regioner längs den nya järnvägen – där tågen kommer att kunna köra från Stockholm till Göteborg på två timmar och till Malmö på två och en halv.

Under 2016–2017 pågår en förhandlingsfas där kommuner, regioner, städer och näringsliv är med för att nå fram till en överenskommelse om vem som finansierar vad, när det gäller infrastruktur i storstäderna och de nya höghastighetsjärnvägarna och hur höghastighetsjärnvägarna ska se ut – samt var bostäderna ska byggas.

− Nässjös läge är utmärkt och detta kommer vi att lyfta fram på många olika sätt, säger Stina Granberg som är planerings- och utvecklingschef, Nässjö kommun.

− Hos oss finns goda möjligheter till regional och nationell arbets- och studiependling med järnväg. Här finns fina boendemiljöer, fritidsmöjligheter och plats att växa. Här finns mångfald och arbetskraft och vi har också utomordentligt goda förutsättningar att bidra till järnvägens behov av kompetensförsörjning. Grunden är lagd genom de järnvägsutbildningar som erbjuds vid Brinellgymnasiet och Nässjöakademien, en utveckling sker ständigt då behovet av järnvägsutbildad arbetskraft bara kommer att öka. I Nässjö finns dessutom omkring 30 företag/aktörer med cirka 700 anställda som sysslar med ärnvägsrelaterad verksamhet, fortsätter hon.