Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Politik och demokrati / Röstmottagare sökes / Information om de olika uppdragen

Information om de olika uppdragen

Vilket uppdrag vill du ha?

Under begreppet röstmottagare ryms flera olika uppdrag med egna ansvarsområden. I din ansökan har du möjlighet att önska uppdrag. Tänk på att uppdragen ger olika mycket betalt. (Se avsnitt ”Ersättning”).

Till valdagen den 9 september kan du välja mellan följande uppdrag:

Ordförande

Som ordförande är du ansvarig för arbetet i vallokalen under dina pass. Du och vice ordförande har delat upp valdagen mellan er. Tillsammans med längdföraren tar du emot rösterna och det är du som lägger ned valkuverten i valurnorna. Du deltar i rösträkningen när vallokalen stängt kl. 20.00. Du är ansvarig för räkningen och rapporteringen av de röster som avgivits i ”din” vallokal. Tillsammans med vice ordförande avlämnar du vallokalens röster i Stadshuset under valnatten.

Vice ordförande

Som vice ordförande är du ansvarig för arbetet i vallokalen under dina pass. Tillsammans med längdföraren tar du emot rösterna och det är du som lägger ned valkuverten i valurnorna. Du deltar i rösträkningen när vallokalen stängt kl. 20.00. Tillsammans med ordförande avlämnar du vallokalens röster i Stadshuset under valnatten.

Längdförare 

Du som tjänstgör som längdförare har till uppgift att pricka av de röstande i röstlängden samt hantera förtidsrösterna tillsammans med ordningsman 2. Du deltar också i rösträkningen när vallokalen stängt kl.20.00.

Ordningsman 1

Du hälsar alla röstberättigade välkomna till vallokalen och delar ut valkuvert. Du deltar även i rösträkningen när vallokalen stängt kl.20.00.

Ordningsman 2

Du är den som håller ordning i vallokalen, rensar bakom valskärmarna och hjälper längdföraren med förtidsrösterna. Du deltar även i rösträkningen när vallokalen stängt kl. 20.00.

Extra rösträknare

I vissa valdistrikt, där antalet röstberättigade är många, behövs det extra rösträknare för att underlätta arbetet när röster ska räknas efter kl. 20.00. Som extra rösträknare påbörjar du ditt arbete när vallokalerna stänger. Ditt uppdrag är att hjälpa till med rösträkningen. Den som är extra rösträknare assisterar röstmottagarna till dess att alla röster är räknade.

OBS! Man kan inte arbeta som både röstmottagare (ordförande, vice ordförande, längdförare eller ordningsman) och extra rösträknare, då samtliga deltar i rösträkningen.

 

Under förtidsröstningen 22 aug – 9 sep kan du välja mellan följande uppdrag:

Röstmottagare i förtidsröstningslokal

Som röstmottagare i en förtidsröstningslokal, arbetar du alltid tillsammans med minst en person till. Er uppgift är att ta emot väljarnas förtidsröster. I ert uppdrag ingår även att kontinuerligt se över lokalen så att allt ser okej ut, rensa bakom valskärmar och se till så att det hela tiden finns tillräckligt med valsedlar.

Förtidsrösterna ni tar emot förvaras i uppsamlingslådor och hämtas varje dag av Post Nord efter att förtidsröstningslokalen har stängt.

Ambulerande röstmottagare

Som ambulerande röstmottagare under förtidsröstningen arbetar du alltid tillsammans med en person till. Er uppgift är att ta emot väljarens röst hemma hos väljaren och på begäran av hen är ni även skyldiga att hjälpa väljaren att göra i ordning rösten.

Ni utgår från stadshuset i Nässjö. Där tar ni med er allt ni behöver för att väljaren ska kunna rösta hemifrån. Vid dagens slut lämnar ni sedan över förtidsrösterna till förtidsröstningslokalen på medborgarkontoret i Nässjö.