Kontakta oss
frågor, felanmälan
Sök evenemang
i Nässjö kommun
toggle right column

Startsida / Företagare / Frågor och svar

Vanliga frågor

Här har vi samlat svaren på det vanligaste frågorna vi får från det lokala näringslivet, blivande företagare och företag som är intresserade av att etablera sig i Nässjö kommun.

Vilket stöd kan jag få om jag vill starta ett företag. Finns det några bidrag?

Svar: Via Nässjö Näringsliv AB får du gratis rådgivning och coaching.

Om du är arbetslös och inskriven hos arbetsförmedlingen så kan du få s.k. starta eget-bidrag i sex månader. Bidraget motsvarar din A-kassa. Det finns även möjlighet för personer som lever på landsbygden att söka bidrag via ett LEADER-projekt. Mer information finns www.mittismaland.se. Om man vill söka annan finansiering så kan man även kontakta ALMI Företagspartner.

Vi växer och behöver nya lokaler. Kan ni förmedla kontakter?

Svar: Nässjö Näringsliv AB har på sin hemsida (www.nnab.se) en flik med "Lediga lokaler" och det går även att ta en direktkontakt med NNAB.

Nässjö industribyggnader AB har även industrilokaler i varierade storlekar.

Behöver jag bygglov för att öppna en uteservering?

Svar: Man ska alltid ta kontakt med miljö- och byggkontoret på Nässjö kommun vid ändrad användning, ombyggnad eller utbyggnad för att förvissa sig om det krävs bygglov eller något godkännande för livsmedel. Ibland krävs det även tillstånd från tekniska serviceförvaltningen. Blanketter hittar du i blankettlagret.

Vi söker samarbetspartners. Vart vänder jag mig?

Svar: Även här är vårt råd att vända dig till NNAB, som har ett brett kontaktnät.

Jag är nyföretagare och känner behov att att vidareutbilda mig. Vilka möjligheter finns i Nässjö?

Svar: NNAB arrangerar med jämna mellanrum utbildningar. Det går även att vända sig till Nässjö lärcenter och Högskolan i Jönköping. Även Science Park Systemet Jönköpings län anordnar vidareutbildning.

Jag har en företagsidé, men är osäker på om det finns en marknad för den. Finns det någon resurs som jag kan bolla idéer med utan risk för att min affärsidé läcker ut till andra?

Svar: Du kan vända dig till NNAB. Deras affärscoach har tystnadsplikt.

Behöver jag tillstånd för att starta bilskrot?

Svar: På webbplatsen www.verksamt.se, under fliken "Starta" -> "Söka tillstånd", kan du se om det fordras tillstånd för olika verksamheter.